ارز دیجیتال

بلاک چین چیست؟ هدف ایجاد فناوری Blockchain

Rate this post

بلاک چین (Blockchain)، یک پایگاه داده توزیع شده‌ است که لیستی از رکوردهای ثبت شده به نام بلاک را به طور مداوم در حال به روز رسانی نگه می‌دارد. این بلاک‌ها با استفاده از فناوری رمزنگاری بهم متصل شده‌اند. هر بلاک از بلاک چین حاوی یک هش رمزنگاری شده از بلاک قبلی و داده‌های تراکنش است. بلاک چین یک پایگاه داده غیرمتمرکز عمومی است که برای ثبت تراکنش‌ها استفاده می‌شود.

پیشنهاد می کنیم که در این خواندنی تا پایان با  مجله  تکنولوژی و علم و دانش  نیوان تک همراه باشید.

دفتر کل یا بلاک چین ایجاد شد تا همه چیز را تغییر دهد! این فناوری باعث صرفه جویی زیادی در هزینه‌ها می‌شود، نیازی به نگهداری حجم زیاد اطلاعات ندارد و مفهوم پایگاه داده را به روشی کاملا متفاوت تغییر می‌دهد. رمز ارزهایی مانند بیت کوین بر اساس فناوری بلاک چین (Blockchain) کار می‌کنند.

اولین بلاک چین با تکیه بر کارهای استوارت هابر، اسکات استورنتا و بایر در زمینه شبکه‌های رمزنگاری شده را ساتوشی ناکاموتو اسرار آمیز در سال ۲۰۰۸ ساخت. اما از آن زمان تاکنون، این شبکه به انقلابی وسیع‌تر بدل شده است، احتمالا سوال اصلی که هر شخص ممکن است بپرسد این است که بلاک چین چیست و چگونه کار می‌کند؟ در این مقاله تلاش کردیم تا در مورد همه جنبه‌های فناوری Blockchain به زبان ساده صحبت کنیم.

 

آیا فناوری بلاک چین، همان اینترنت جدید است؟

فناوری بلاک چین (Blockchain) یا دفتر کل دیجیتالی با توزیع غیر متمرکز اطلاعات، چارچوب جدیدی از اینترنت را ایجاد کرده است. Blockchain در ابتدا صرفا برای استفاده ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین طراحی شده بود. این فناوری امروزه کاربردهای بالقوه دیگری را پیدا کرده است. ما در این راهنما قصد داریم برای شما توضیح دهیم که Blockchain چیست و چه کاربردی دارد؟

بلاکچین به زبان ساده یک پایگاه داده یا سیستم ثبت اطلاعات است که به شکل توزیع شده و غیر متمرکز مدیریت می‌شوند. تمامی بلاک‌های داده با استفاده از اصول رمزنگاری به شکلی امن به یکدیگر متصل و ذخیره می‌شوند. این ساز و کار باعث می‌شود تا تغییر ، هک یا تقلب در شبکه بلاک چین بسیار دشوار و عملا غیرممکن باشد.

پس چه چیز خاصی در مورد بلاک چین وجود دارد و چرا می‌گوییم که این فناوری قابلیت ایجاد اختلال در برخی صنایع را دارد؟ شبکه بلاک چین هیچ پایگاه مرکزی ندارد، این تعریف اصلی یک سیستم دموکراتیک است. از آنجا که این یک دفتر مشترک و غیرقابل تغییر است، اطلاعات موجود در آن در دسترس همه است. از این رو، هر چیزی که در بستر این شبکه ساخته شده باشد، در ذات خود شفاف بوده و همه افراد نسبت به عملکرد خود پاسخگو هستند.

 

بلاک چین چیست؟

بلاک چین هیچ هزینه تراکنشی ندارد. در واقع فقط هزینه زیرساخت دارد اما هیچ هزینه‌ای برای تراکنش‌‌ها ندارد و یک روش ساده و در عین حال مبتکرانه برای انتقال اطلاعات به شکل همتا به همتا (P2P) به صورت خودکار و ایمن است. یک طرف معامله با ایجاد یک بلاک روند کار را آغاز می‌کند. این بلاک توسط هزاران یا شاید میلیون‌ها کامپیوتر توزیع شده در سراسر شبکه تأیید می‌شود. بلاک تأیید شده به یک زنجیره اضافه می‌شود و در سراسر شبکه ذخیره می‌گردد. این نه تنها یک سند منحصر به فرد، بلکه با تاریخی منحصر به فرد خواهد بود.

بنابراین جعل یک سند واحد به معنی جعل کل زنجیره است و این عملا غیرممکن است. بیت‌ کوین از این مدل برای تراکنش‌های مالی خود استفاده می‌کند، اما از بلاک چین می‌توان به طرق دیگر هم استفاده نمود.

بلاک چین چگونه کار می‌کنند؟

بلاک چین دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است. قوانینی در مورد نحوه افزودن داده‌ها وجود دارد و هنگامی که داده‌ها ذخیره شدند، تغییر یا حذف آن‌ها عملاً غیر ممکن است. در بلاک چین، داده‌ها به مرور به ساختاری به نام بلاک یا بلوک اضافه می‌شوند. هر بلاک جدید که به بلاک چین اضافه می‌شود با قطعه‌ای از اطلاعات به بلاک قبلی پیوند می‌خورد. با نگاه کردن به آخرین بلاک می‌توان بررسی کرد که در چه زمانی ساخته شده است.اگر این بررسی تا انتهای زنجیره (Chain) ادامه دهیم به اولین بلاک که با نام بلاک پیدایش یا جنسیس (Genesis) شناخته می‌شود، خواهیم رسید.

 

فرض کنید که شما یک دیتابیس با دو ستون دارید. در اولین ردیف اول، هر داده‌های را که می‌خواهید نگه دارید، قرار دهید. داده‌های سلول اول به یک‌شناسه دو حرفی تبدیل می‌شود که بعدا به عنوان بخشی از ورودی سلول بعدی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال، ‌شناسه دو حرفی KP باید برای پر کردن سلول بعدی در ردیف دوم (defKP) استفاده شود. این بدان معناست که اگر اولین داده‌های ورودی (abcAA) را تغییر دهید، ترکیب دیگری از حروف را در هر سلول دیگر دریافت می‌کنید.

 

به ردیف ۴ نگاه کنید، آخرین‌شناسه ما TH است. قبلا گفتیم که در این شبکه نمی‌توانید به عقب برگردید و داده‌ها را پاک کنید. هدف این کار جلوگیری از ادعای دیگران برای انجام کاری است که شما قبلا انجام داده‌اید. زمانی که داده‌ها را در اولین سلول تغییر می‌دهید، ‌شناسه متفاوتی دریافت می‌کنید. این بدان معناست که در بلوک دوم شما داده‌های متفاوتی دارد و منجر به‌شناسه متفاوتی در ردیف ۲ و دیگر ردیف‌ها می‌شود. ‌شناسه TH در اصل نتیجه همه اطلاعاتی است که قبل از آن وجود دارد.

مسئله فرماندهان بیزانسی

در سیستم‌های غیرمتمرکز چالشی بزرگ بنام «مسأله فرماندهان بیزانسی» وجود دارد. در این مسأله چالش، برقراری ارتباط افراد جدا از هم برای هماهنگی در انجام اقدامات مشترک است. فرض کنند تعداد انگشت شماری فرمانده یک شهر را محاصره کردند. حالا می‌خواهند تصمیم بگیرند که به آنجا حمله کنند یا نه. تنها راه ارتباطی این فرماندهان یک پیام‌رسان است.

حالا هر کدام باید تصمیم بگیرند که حمله یا عقب نشینی کنند. در این شرایط تصمیم هر یک به تنهایی مهم نیست و همه فرماندهان باید بر سر یک تصمیم مشترک به توافق برسند. چون اگر تصمیم به حمله باشد، تنها در صورتی موفق می‌شوند که همزمان حرکت کنند. آیا می‌توان مطمئن شد که آن‌ها این کار را به درستی انجام می‌دهند؟ آن‌ها می‌توانند از طریق پیام‌رسان ارتباط برقرار کنند. اما اگر پیام «ما در حال حمله هستیم» با پیام «امشب حمله می‌کنیم» جایگزین شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اگر یکی از فرماندهان عمدا دیگران را گمراه کند تا مطمئن شود که حمله شکست می‌خورد، چی می‌شود؟

 

ما به یک استراتژی برای رسیدن به اجماع (اتحاد) نیاز داریم، حتی اگر افراد شروری باشند یا پیام‌ها رهگیری شوند. شاید نگهداری و حفظ امنیت پایگاه داده شبیه حمله به شهر نباشد اما با همان چالش مواجه است. اگر کسی مسئول نظارت بر بلاک چین و دادن اطلاعات درست به کاربران نباشد، آن‌ها مجبور به برقراری ارتباط با یکدیگر هستند. این فناوری به گونه‌ای طراحی شده که در برابر چنین مشکلاتی مقاوم باشد. به سیستم‌هایی که این چالش را حل می‌کنند «بیزانس خطا ناپذیر» گفته می‌شود. در Blockchain از الگوریتم‌های اجماع برای اجرای درست قوانین استفاده می‌شود.

بلاک جنسیس

بلاک پیدایش یا جنسیس (Genesis) نام اولین بلاک در شبکه بلاک چین است. بلاک‌های بعدی با استفاده از داده‌های اولین بلاک، ساخته می‌شوند. بلوک پیدایش با نام Block۰ نیز شناخته می‌شود. تنظیمات اولیه هدر شبکه در بلاک جنسیس قرار می‌گیرد. این تنظیم‌ها عبارت‌اند از:

  • درخت مرکل
  • نسخه بلاک
  • زمان بلاک
  • نانس
  • الگوریتم اجماع

نانس

نانس (Nonce) یک عدد تصادفی منحصر به فرد است که با تعداد زیادی صفر شروع می‌شود. این عدد باید قبل از ارسال یک بلاک معتبر توسط ماینر‌ها در Blockchain محاسبه شود. محاسبه مقدار نانس کلید تایید تراکنش‌های در شبکه بلاک چین است. نانس یک عدد بسیار بزرگ است و برای محاسبه مقدار آن قدرت محاسباتی بسیار زیادی لازم است. مقدار نانس با ۲ به توان ۶۸ نشان داده می‌شود که عدد بسیار بزرگی است.

مقدار نانس محاسبه شده باید منحصر به فرد و کمتر از مقدار نانس بلاک قبل باشد. با گسترش شبکه بلاک چین، پیچیدگی محاسبه نانس بیشتر می‌شود. هنگامی که مقدار نانس محاسبه می‌شود، اعتبار آن باید پیش از ثبت شدن در بلاک چین توسط همه نود‌ها تایید شود.

الگوریتم اجماع

بیت کوین و اتریوم از الگوریتم اثبات کار (PoW) به عنوان قانونی برای تایید اعتبار یک تراکنش پیش از ارسال به بلاک چین استفاده می‌کنند. ماینر‌ها با استفاده از الگوریتم اثبات کار برای محاسبه مقدار نانس تلاش می‌کنند. اثبات کار از قانون «بلندترین زنجیره» برای تایید اعتبار تراکنش‌ها استفاده می‌کند. موفقیت ماینر‌ها در حل و پیدا کردن مقدار نانس به هش ریت (قدرت محاسباتی) آن‌ها بستگی دارد.

الگوریتم PoW برای محاسبه مقدار نانس منحصر به فرد به قدرت هش بسیار زیادی نیاز دارد. با افزایش پیچیدگی مقدار نانس، مقدار توان محاسباتی مورد نیاز نیز بیشتر می‌شود. برای حل مشکل الگوریتم اثبات کار (نیاز به انرژی بسیار زیاد)، الگوریتم دیگری به نام اثبات سهام (PoS) معرفی شد. در این الگوریتم، اجماع بر اساس مقدار ارز دیجیتالی که ماینر یا نود سهام‌گذاری یا استیک (Stake) کرده است، شکل می‌گیرد. در الگوریتم اثبات کار، مفهوم ماینر به تاییدکنندگان یا اعتبار سنج‌ها (Validators) تغییر می‌کند.

درخت مرکل

درخت مرکل یا ریشه مرکل (Markle Root) آخرین مقدار هش از تمامی مقادیر هش یک تراکنش منحصر به فرد در یک بلاک است. درخت مارکل یک درخت دوتایی (دودویی) است و هر تراکنش یکی از برگ‌های این درخت دوتایی را تشکیل می‌دهد. بلاک چین تراکنش‌ها را به صورت یک متن ساده ذخیره نمی‌کند.

همچنین بخوانید:  شت‌ کوین چیست؟ (Shitcoin)

 

در این فناوری الگوریتم، مقدار هش را محاسبه می‌کند و سپس هش تمام تراکنش‌ها را در یک بلاک ذخیره می‌کند. تراکنش‌ها پیش از محاسبه هش به گروه‌هایی تقسیم می‌شوند. درخت مرکل در واقع آخرین مقدار هش تراکنش‌ها است. در اینجا تصوری از یک درخت مرکل را مشاهده می‌کنید. با تغییر مقدار تراکنش، هش نیز تغییر می‌کند که این کار باعث ایجاد یک تاثیر موجی بر روی بلاک‌های ایجاد شده قبل می‌شود.

مثالی از بلاک چین در دنیای واقعی

یک شرکت راه‌آهن را درنظر بگیرید، ما بلیط را از طریق یک برنامه یا وبسایت خریداری می‌کنیم. بنابراین پردازش‌های شرکت کارت اعتباری کاهش می‌یابد. فناوری بلاک چین، نه تنها می‌تواند هزینه‌های اپراتور راه‌آهن را کاهش دهد بلکه قادر است کل مراحل فروش بلیط را به بلاک چین منتقل کند. دو طرف معامله، شرکت راه‌آهن و مسافران هستند. بلیط یک بلاک است که به بلاکچین بلیط اضافه می‌شود. همانطور که یک تراکنش مالی در بلاکچین، سندی منحصر به فرد، قابل تأیید و غیرقابل جعل (مانند بیت‌کوین) است، بلیط شما هم نیز همین خصوصیات را دارد.

اما نکته کلیدی در اینجا این است که بلاک چین رایگان است. بلاکچین نه تنها می‌تواند پول را انتقال و ذخیره کند، بلکه می‌تواند جایگزین تمام فرآیندها و مدل‌های تجاری متکی کارمزد شود. در اینجا یک مثال دیگر آورده شده است؛ Gig Economy Hub Fivver در ازای ۵ تراکنش بین افراد، ۰.۵ دلار کارمزد می‌گیرد. از آنجا که استفاده از بلاکچین جهت انجام تراکنش‌ها رایگان است، Ergo، Fiverr دیگر وجود نخواهد داشت.

از آنجا که تراکنش‌ها در بلاکچین رایگان هستند، شما می‌بایست مبالغی ناچیز مثلا یک درصد را برای دیدن فیلم یا خواندن مقاله مورد علاقه خود، پرداخت کنید. اگر بتوانیم به ازای هر مقاله در فیسبوک یا برنامه چت مورد علاقه خود، مبلغی را پرداخت کنیم. اما چرا باید به مجله نشنال‌جئوگرافیک سالانه هزینه اشتراک دهیم؟ باز هم یادتان باشد که تراکنش‌های بلاک چبن هیچ هزینه‌ای ندارند؛ بنابراین شما می‌توانید بدون نگرانی در مورد کاهش سود شخص ثالث، هرچیزی را به هر مبلغی شارژ کنید.

مهم‌ترین ویژگی‌های فناوری بلاک چین

صفحه وب را که هزاران بار در یک شبکه رایانه‌ای تکثیر می‌شود را درنظر بگیرید. سپس تصور کنید که بلاکچین برای بروزرسانی منظم این صفحه گسترده طراحی شده است. اطلاعات نگهداری شده در بلاکچین، به عنوان یک پایگاه داده مشترک و به طور مداوم سازگار وجود دارد. این روشی برای استفاده از شبکه است که دارای مزایای آشکاری است.

دیتابیس Blockchain در هیچ مکانی ذخیره نمی‌شود. به این معنا که سوابقی که نگهداری می‌کند کاملاً عمومی بوده و به راحتی قابل تأیید هستند. هیچ نسخه متمرکزی از این اطلاعات برای سوءاستفاده یک هکر وجود ندارد. داده‌ها به طور همزمان توسط میلیون‌ها رایانه میزبانی و در اینترنت برای همه قابل دسترسی هستند.

  • متعلق به یک نهاد واحد نیست، از این رو غیرمتمرکز است.
  • داده‌ها در آن به صورت رمزنگاری ذخیره می‌شوند.
  • بلاکچین تغییرناپذیر است، بنابراین هیچ کس نمی‌تواند داده‌های آن را دستکاری کند.
  • بلاکچین شفاف است، بنابراین در صورت تمایل می‌توان داده‌ها را ردیابی کرد.

حذف واسطه‌ها

بلاکچین ممکن است فروش آثار موسیقیایی را با حذف شرکت‌های توزیع کننده مانند Apple یا Spotify دوباره برای هنرمندان سودآور کند. موسیقی خریداری شده حتی می‌تواند در بلاک چین رمزگذاری شود و شما آن را به آرشیو ابری خود منتقل کنید. از آنجا که مبالغ شارژ شده می‌تواند بسیار کم باشد، خدمات اشتراک و پخش، غیرضروری می‌شوند.

همچنین کتاب‌های الکترونیکی را می‌توان در بستر بلاکچین قرار داد. بنابراین به جای آنکه آنها را آمازون با مشارکت شرکتهای کارت اعتباری به فروش برساند، این کتب به صورت رمزگذاری شده منتشر و پول آنها توسط یک تراکنش در شبکه به نویسنده منتقل و قفل دانلود کتاب باز می‌شود. (لذا کل پول به نویسنده انتقال میابد). همچنین شما می‌توانید این کار را در وبسایت شخصی خود انجام دهید و بازار آمازون پس از آن غیرضروری می‌شود.

در دنیای مالی این کاربردها آشکارتر و تغییرات انقلابی‌تر است، بلاک چین ها نحوه کار بازار سهام، وام و عقد قرارداد بیمه را تغییر می‌دهند؛ آنها حساب‌های بانکی و عملا کلیه خدمات ارائه شده توسط بانک‌ها را حذف خواهند کرد. تقریبا هر موسسه مالی ورشکست خواهد شد و به محض اینکه مزایای یک فناوری دفتر کل ایمن به طور گسترده‌ای درک و اجرا شود، مجبور به تغییر اساسی در ساختار خود می‌شود.

به هر حال، سیستم مالی مبتنی بر این است که کسری از پول شما را برای تسهیل معاملات دریافت کند. آنها می‌توانند به جای پرداخت کارمزدهای بالای تراکنش به بانک‌ها و فرصت چند روزه برای تسویه حساب، با خیالی آسوده و در هر زمان بین صرافی‌های مبتنی بر بلاکچین معامله کنند. در این شرایط بانکداران تنها نقشی مشورتی خواهند داشت. کارگزاران سهام، دیگر قادر به دریافت پورسانت از انجام معاملات نبوده و عملا دلالی از بین می‌رود.

اساس فناوری Blockchain

سه ویژگی اصلی فناوری بلاکچین که به محبوبیت آن کمک کرده به شرح زیر است:

  • تمرکز زدایی
  • شفافیت
  • تغییرناپذیری

۱. تمرکز زدایی

تا پیش از خلق بیت‌ کوین و اتریوم ما بیشتر به خدمات متمرکز عادت داشتیم. این ایده بسیار ساده است، شما یک نهاد متمرکز دارید که همه داده‌ها را ذخیره می‌کند و برای بدست آوردن هر اطلاعاتی که لازم دارید باید با این نهاد تعامل داشته باشید. نمونه دیگر سیستم‌های متمرکز، بانک‌ها و موسسات هستند. آنها تمام پول شما را ذخیره می‌کنند و تنها راهی که شما می‌توانید به شخصی پرداخت داشته باشید مراجعه به بانک است.

 

مدل سنتی کلاینت سرور (client-server) مثال کاملی از این موارد است. وقتی در گوگل چیزی را جستجو می کنید، یک پرسش را برای سرور ارسال می‌کنید که با اطلاعات مناسب به شما پاسخ می‌دهد. این یک کلاینت سرور ساده است. درحال حاضر سیستم‌های متمرکز سال‌هاست که به ما سرویس می‌دهند، با این وجود، آسیب پذیری‌هایی هم دارند که در ادامه لیست کرده ایم:

  • در وهله اول، به دلیل متمرکز بودن داده‌ها در یک نقطه، آنها به راحتی هدف هکرها قرار می‌گیرند.
  • اگر سیستم متمرکزی بخواهد از طریق نرم‌افزار ارتقا یابد، کل سیستم متوقف می‌شود.
  • اگر نهاد متمرکز به هر دلیلی خاموش شود؛ هیچ کس قادر نخواهد بود تا به اطلاعاتی خود دسترسی پیدا کند.
  • بدترین حالت، اگر سرور مرکزی دچار ایراد گردد، چه می‌شود؟ در این صورت، تمام داده‌های موجود به خطر می‌افتد.

در یک سیستم غیرمتمرکز، اطلاعات توسط یک سرور واحد ذخیره نمی‌شود و در واقع همه افراد در شبکه صاحب اطلاعات هستند. اگر بخواهید در یک شبکه غیرمتمرکز با دوست خود تعامل داشته باشید، این کار را می‌توانید مستقیما و بدون مراجعه به شخص ثالث انجام دهید. این فلسفه اصلی بیت‌کوین است، شما و تنها خود شما مسئول پول خود هستید. شما می‌توانید بدون مراجعه به بانک، پول خود را برای هر شخصی که می‌خواهید ارسال کنید.

۲. شفافیت

یکی از مفاهیم جالب در بلاکچین «شفافیت» است. برخی معتقدند که بلاکچین موجب افزایش حریم خصوصی می‌شود در حالی که برخی می‌گویند بلاکچین موجب شفافیت می‌شود. این دو رویکرد متضاد از کجا نشات می‌گیرد؟

در بلاک چین هویت شخص از طریق رمزنگاری پنهان می‌شود و تنها آدرس عمومی وی معرف اوست. بنابراین، اگر بخواهید سابقه تراکنش‌های شخصی را جستجو کنید، به جای عبارت «Bob sent 1 BTC»، با رشته کد «۱MF1bhsFLkBzzz9vpFYEmvwT2TbyCt7NZJ 1 BTC» مواجه خواهید شد. عکس زیر از تراکنش‌های اتریوم، منظور ما را به خوبی نشان می‌دهد:

 

بنابراین در حالی که هویت واقعی فرد محفوظ است، شما کلیه تراکنش‌های انجام شده توسط آدرس عمومی وی را مشاهده خواهید کرد. این سطح از شفافیت در سیستم مالی هرگز وجود نداشته است. بنابراین اگر آدرس عمومی یک شرکت بزرگ را بدانید، می‌توانید آن را جستجو کرده و به تمام تراکنش‌های انجام شده آن نگاه کنید. این آنها را مجبور می‌کند که صادق باشند، چیزی که قبلا هرگز با آن روبرو نشده بودند.

با این حال، این بهترین کاربرد رمزارزها نیست. ما کاملا مطمئن هستیم که اکثر این شرکت‌ها با استفاده از ارزهای دیجیتال تراکنش نمی‌کنند و حتی در صورت انجام این کار، حداقل تمام تراکنش‌های خود را با استفاده رمزارزها انجام نخواهند داد. با این وجود، اگر بلاکچین در زنجیره تأمین آنها ادغام شود، چه می‌شود؟ در ادامه خواهید فهمید که چرا چنین چیزی می‌تواند برای صنایع مالی بسیار مفید باشد.

۳. تغییرناپذیری

تغییرناپذیری در بلاک چین به این معناست که وقتی اطلاعاتی ثبت شد دیگر نمی توان آن را دستکاری کرد. آیا می‌توانید درک کنید که این امر تا چه حد برای موسسات مالی ارزشمند خواهد بود؟ تصور کنید که اگر افراد نتوانند حساب‌های مالی را مخفی کنند، چگونه میتوانند اختلاس‌های کلانی را رقم بزنند.

دلیل این ویژگی بلاکچین، استفاده از هشینگ برای رمزنگاری اطلاعات است.

به زبان ساده، هش به معنای گرفتن یک رشته ورودی با طول‌های متفاوت و دادن یک خروجی با طولی ثابت است. در زمینه رمز ارزها مانند بیت‌کوین، تراکنش‌ها به عنوان ورودی در نظر گرفته می‌شوند و از طریق یک الگوریتم هش (SHA-256) اجرا می‌گردند، بیایید ببینیم روند هش کردن چگونه انجام می‌شود. ما قصد داریم ورودی‌های خاصی را وارد کنیم. برای این کار ما قصد داریم از الگوریتم هش SHA-256 استفاده کنیم.

همانطور که ملاحظه می‌کنید، در خصوص SHA-256 مهم نیست که ورودی شما بزرگ یا کوچک باشد، زیرا خروجی شما همواره یک طول ثابت ۲۵۶ بیتی خواهد داشت. این امر وقتی اهمیت دارد که با حجم عظیمی از داده‌ها و تراکنش‌ها سر و کار دارید. بنابراین به جای به خاطر سپردن داده‌های ورودی که ممکن است بسیار زیاد باشند، می‌توانید هش آن را به خاطر بسپارید و پیگیری کنید. تابع هش رمزنگاری یک کلاس خاص از توابع هش است که ویژگی‌های مختلفی دارد و آن را برای رمزنگاری ایده‌آل می‌کند.

اثر بهمنی چیست؟

یک ویژگی که در اینجا ما می‌خواهیم روی آن تمرکز کنیم، «اثر بهمنی» نامیده میشود. اگر یک تغییر کوچک در ورودی خود ایجاد کنید، تغییراتی بسیار زیاد در هش ایجاد خواهد شد. بیایید با استفاده از SHA-256 آن را آزمایش کنیم، همانطور که ملاحظه می‌کنید، با تغییر تنها یک حرف، مقدار هش خروجی به کلی تغییر کرده است.

همچنین بخوانید:  ریپل چیست؟ معرفی کامل رمز ارز XRP

 

بلاک چین یک لیست متصل به هم بوده که شامل داده و یک نشانگر هش است که به بلاک قبلی خود اشاره دارد. بنابراین یک زنجیره ایجاد می‌شود اما نشانگر هش چیست؟ نشانگر هش شبیه به یک اشاره‌گر است، اما به جای اینکه تنها آدرس بلاک قبلی را در دل خود داشته باشد، حاوی هش داده‌های بلوک قبلی خود هم است.

این تغییر کوچک باعث شده که بلاکچین‌ها به طرز حیرت‌انگیزی قابل‌اعتماد و نوآورانه باشند. تصور کنید که یک هکر به بلاک سوم حمله کند و سعی در تغییر داده آن داشته باشد. به دلیل خواص توابع هش، کمی تغییر در داده‌ها، هش این بلاک به شدت تغییر می‌کند. این بدان معناست که هرگونه تغییر جزئی در بلاک سوم، هش بلوک دوم را هم تغییر می‌دهد و هش بلاک دوم منجر به تغییر در بلاک اول می‌شود. در نهایت این زنجیره کاملا تغییر می‌کند که این امری غیرممکن است، به همین دلیل است که بلاک‌چین به تغییرناپذیری مشهور است.

امنیت بلاک چین

بلاکچین یک شبکه همتا به همتا (P2P) است. این شبکه شامل مجموعه‌ای از نودهاست که به یکدیگر متصل شده‌اند. نودها، رایانه‌های منفردی هستند که با دریافت ورودی و عملکردی که روی آن انجام می‌دهند، یک خروجی را تحویل می‌دهند. بلاکچین از نوع خاصی از شبکه موسوم به «شبکه همتا» استفاده می‌کند و حجم کار خود را بین کاربرانش که همگی به همان اندازه دارای امتیاز هستند، تقسیم می‌کند. در بلاکچین دیگر یک سرور مرکزی وجود ندارد و دارایی اعضا توزیع شده و غیرمتمرکز است.

شبکه همتا به همتا

یکی از کاربردهای اصلی شبکه همتا به همتا، اشتراک فایل است که تورنت نیز نامیده می‌شود؛ اگر بخواهید از یک مدل کلاینت‌سرور جهت بارگیری اطلاعات استفاده کنید، فرایند آن معمولا بسیار کند بوده و بستگی به سلامت سرور دارد، بعلاوه همانطور که گفتیم، داده‌ها مستعد سانسورو تغییر هستند.

با این حال در یک سیستم همتا به همتا، هیچ مرجع مرکزی وجود ندارد و از این رو اگر حتی یکی از همتایان شبکه از جریان بازی خارج شود، شما کماکان همتایان زیادی جهت دانلود اطلاعات دارید. علاوه بر این از آنجا که داده‌ها، تابع استانداردهای یک سیستم مرکزی نیستند، مستعد سانسور نمی‌باشند؛ ماهیت غیرمتمرکز یک سیستم همتا به همتا با بررسی بخش بعدی حیاتی می‌شود. خب، ایده ساده ترکیب این شبکه همتا به همتا با یک سیستم پرداخت و تولد رمزارز، انقلابی در صنعت مالی ایجاد کرده است.

ارزهای دیجیتال در بلاک چین

ساختار شبکه همتا به همتا در رمزارزها بر اساس مکانیزم اجماعی که آنها استفاده می‌کنند، تعیین می‌شود. برای رمز ارزهایی چون بیت‌کوین و اتر که از مکانیزم اجماع اثبات کار طبیعی استفاده می‌کنند، تمامی نودها از امتیاز یکسانی برخوردار هستند. در اینجا ایده اصلی، ایجاد یک شبکه منصفانه است. به نودها امتیاز خاصی داده نمی‌شود، اما ممکن است عملکرد و درجه مشارکت آنها متفاوت باشد. هیچ سرور/ نهاد متمرکز و سلسله مراتبی وجود ندارد. این یک توپولوژی مسطح است.

ساختار این رمز ارزهای غیر متمرکز به یک دلیل ساده یعنی وفادار ماندن به فلسفه خود، بنا شده است. ایده اصلی آنها، خلق یک سیستم ارزی است که با همه به مساوات رفتار کند و هیچ ارگان حاکمیتی که بتواند ارزش ارزی را براساس میل خود تعیین کند، وجود نداشته باشد. این امر هم برای بیت‌کوین و هم برای اتر صادق است.

حال اگر سیستمی مرکزی وجود نداشته باشد، چگونه همه افراد می‌توانند از وقوع یک معامله خاص مطلع شوند؟ این شبکه از پروتکل «شایعات» پیروی می‌کند. به چگونگی انتشار شایعات بی‌اندیشید. فرض کنید آلیس ۳ اتر برای باب ارسال کرده باشد. نودهای نزدیک به او با این موضوع آشنا می‌شوند و سپس آنها به نود‌های نزدیک به خود می‌گویند و تا زمانی که همه مطلع شوند، گسترش خواهند یافت. نودها اساسا بستگان کنجکاو شما هستند.

نود در شبکه بلاک چین

نود همانند رایانه‌ای است که در شبکه اتریوم شرکت می‌کند. این مشارکت می‌تواند به سه طریق باشد:

  • با حفظ یک نسخه فرعی از بلاکچین با نام مستعار لایت‌کلاینت
  • با حفظ یک نسخه کامل از بلاکچین با نام فول نود
  • با تأیید تراکنش‌ها معروف به ماینینگ

با این حال مشکل این طرح این است که آنقدرها هم مقیاس‌پذیر نیست. به همین دلیل است که بسیاری از رمز ارزهای نسل جدید مکانیزم اجماع leader-based را اتخاذ می‌کنند. نودها در شبکه‌هایEOS ،Cardano  Neo و …،  نود رهبر یا «سوپر نود» را انتخاب می‌کنند که مسئول اجماع و سلامت کلی شبکه است. این ارزهای دیجیتال هرچند بسیار سریع‌تر هستند اما غیر متمرکزترین نمی‌باشند؛ بنابراین به نوعی رمزارزها می‌بایست تعادلی بین سرعت و تمرکز زدایی خود ایجاد کنند.

چه کسانی از بلاک چین استفاده می‌کنند؟

در حال حاضر امور مالی، بیشترین مورد استفاده را برای این فناوری داشته است (به عنوان مثال انجام تراکنش‌های بین‌المللی). بانک جهانی تخمین زده‌اند که بیش از ۴۳۰ میلیارد دلار تبادل مالی آمریکا در سال ۲۰۱۵ میلادی بوده و در حال حاضر تقاضای زیادی برای توسعه‌دهندگان بلاک چین وجود دارد.

بلاک چین به طور بالقوه واسطه را در این نوع معاملات حذف می‌کند. رایانه‌های شخصی با خلق رابط‌ کاربری گرافیکی (GUI)، در دسترس عموم قرار گرفته‌اند. به همین ترتیب، رایج ترین رابط کاربری گرافیکی که برای بلاکچین طراحی شده، کیف پول‌های ارز دیجیتال هستند که مردم از آنها جهت نگهداری بیت‌کوین یا دیگر ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند. تراکنش‌های آنلاین ارتباط نزدیکی با فرایند تأیید هویت دارند. به راحتی می‌توان تصور کرد که اپلیکیشن‌های کیف‌پول طی سال‌های آتی تغییر شکل داده و نوع دیگری از مدیریت هویت را در بر می‌گیرند.

پذیرش بلاکچین و جریان اصلی

تأثیر فناوری بلاکچین کاملا گسترده است و موارد استفاده از آن بسیار بیشتر از تسهیل تراکنش‌هاست. تا کنون صنایع مختلفی مزایای پذیرش بلاکچین را کشف کرده‌اند. در حالی که بیت‌کوین و اتریوم، نمونه‌هایی از بلاکچین‌های عمومی هستند، اکثر این صنایع ورای معماری دفاتر توزیع، به ویژگی‌های خاصی نیاز دارند. به همین دلیل است که آنها از یک نوع بلاکچین خاص به نام «بلاکچین مجاز» استفاده می‌کنند.

بلاکچین مجاز چیست؟

بلاکچین‌های عمومی پروتکل‌هایی متن باز هستند. هر شخصی قادر است به شبکه بپیوندد و از اجماع کلی آن مراقبت کند. به علاوه، داده‌های ذخیره شده در این بلاکچین تقریبا برای همه قابل دسترس است زیرا همه چیز عمومی است.

 

در حالی که شفافیت یک ویژگی مثبت بلاکچین است، بسیاری از شرکت‌ها مایل به استفاده از شبکه‌ای که در آن عوام بتوانند معاملات روزانه خود را رصد کنند، نیستند. به همین ترتیب، شرکت‌ها استفاده از یک شکل منحصر به فرد از بلاک چین موسوم به «مجاز» را که تعداد نودهای ورودی شبکه را محدود می‌کند، ترجیح می‌دهند. همچنین می توان بلاکچین‌های مجاز را به دو نوع عمومی و خصوصی تقسیم‌بندی کرد.

بلاک چین مجاز عمومی

در یک بلاکچین مجاز عمومی، هر شخص قادر است به شبکه ملحق شود، اما تنها افراد معدودی می‌توانند از این اجماع و شبکه مراقبت کنند. برای درک نحوه کار این سیستم بیایید مثالی بزنیم. هر شخصی قادر است به یک دستگاه خودپرداز عمومی دسترسی پیدا کند و از آن استفاده کند. برای استفاده از آن نیازی به امتیاز خاصی نیست. اما همه نمی‌توانند دستگاه را باز کرده و ویژگی‌های جدید و پول نقد اضافه کنند. فقط بانکی که دستگاه را در اختیار دارد حق چنین کاری را دارد.

بلاکچین‌هایی از جمله استلار، ریپل، ایاس و … نمونه هایی از بلاکچین‌های عمومی و مجاز هستند. در ایاس، هر شخص می‌تواند به شبکه بپیوندد. با این حال برای شرکت در اجماع، می‌بایست به عنوان یکی از ۲۱ استخراج‌‌کننده رمزارزها انتخاب شود و بخشی از موجودی خود را در اکوسیستم استیک نماید.

بلاک چین مجاز خصوصی

بلاکچین مجاز خصوصی به مواردی گفته می‌شود که اعضا برای ورود به سیستم باید مجوز کسب کنند و تنها چند نود منتخب مجاز به تصمیم گیری هستند. به یک دانشگاه فکر کنید که همه افراد نمی‌توانند وارد این دانشگاه شوند. مشتاقان ابتدا باید در یک آزمون ورودی قبول شوند. همچنین اگر این یک دانشگاه بسیار معتبر باشد، آنها باید پول کافی جهت پرداخت هزینه‌های پذیرش را داشته باشند. با این حال تصمیمات اجرایی دانشگاه توسط یک شورای دانشجویی (با رای‌گیری) اتخاذ می‌شود، یعنی تمام دانشجویان مسئولیت اجرایی ندارند.

بسیاری از شرکت‌ها با استفاده از پروتکل‌هایی مانند Hyperledger Fabric که بلاکچین‌های مجاز خصوصی هستند، کنسرسیوم‌هایی ایجاد کرده‌اند.

کاربردهای مهم بلاک چین

شبکه بلاکچین توانایی ایجاد ارزش و اعتبارسنجی اطلاعات دیجیتالی را برای کاربران اینترنتی فراهم می‌کند؛ این امر موجب حاصل شدن چه کاربردهای تجاری می‌شود؟

قراردادهای هوشمند

فناوری دفتر کل توزیع شده، رمزگذاری قراردادهای ساده را امکان‌پذیر می‌کند که در صورت تحقق شرایطی مشخص، اجرا خواهند شد. اتریوم یک پروژه بلاکچین متن باز است که به طور خاص برای تحقق این امر ساخته شده. کماکان اتریوم در مراحل اولیه خود، توانایی استفاده از مزایای بلاکچین را در مقیاسی جهانی دارد.

 

در سطح فعلی توسعه این فناوری، قراردادهای هوشمند را می‌توان برای کارکردهای ساده برنامه‌ریزی کرد. به عنوان مثال، هنگامی که یک ابزار مالی با معیار مشخصی روبرو می‌شود، می‌توان با استفاده از فناوری بلاک چین پرداخت را به صورت خودکار انجام داد. با توجه به اینکه اتریوم بزرگترین شبکه قرارداد هوشمند است، برخی از صرافی‌های رمز ارزی مانند OKEx، توانسته‌اند جفت‌های معاملاتی خود را ایجاد و معاملاتی آزاد و بدون محدودیت زمان و مکان داشته باشند.

اقتصاد اشتراکی

با شکوفایی شرکت‌هایی مانند Uber و Airbnb، اقتصاد اشتراکی یک موفقیت اثبات شده است. در حال حاضر کاربرانی که مایل به استفاده از سرویس Ride-sharing هستند، می‌بایست به واسطه‌ای مانند Uber اعتماد کنند. با فعال کردن پرداخت‌های همتا به همتا، بلاکچین دروازه تعامل مستقیم را بین طرفین را باز می‌کند.

در مثال اول، OpenBazaar از بلاکچین برای ایجاد eBay همتا به همتا استفاده می‌کند.اپلیکیشن آن را روی تلفن همراه خود دانلود و سپس بدون پرداخت کارمزد با فروشندگان OpenBazaar معامله کنید. خصیصه «بدون قانونی» پروتکل، به این معناست که اعتبار شخصی در تعاملات تجاری حتی بیش از آنچه در eBay است اهمیت دارد.

همچنین بخوانید:  استیبل کوین چیست؟ بررسی مزایا و معایب Stablecoin

سرمایه‌گذاری گسترده

ابتکارات تأمین مالی جمعی مانند Kickstarter و Gofundme، پیامدهایی پیشرفته برای این اقتصاد نوظهور همتا به همتا خواهد داشت. محبوبیت این سایت‌ها حاکی از آن است که مردم می خواهند در توسعه محصول نقش مستقیم داشته باشند. بلاکچین‌ها، با صندوق‌های سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیری که ایجاد می‌کنند، این علاقه را به سطوح بالاتری می‌رسانند.

در سال ۲۰۱۶ میلادی، یک سازمان خودمختار غیرمتمرکز (DAO) مبتنی بر اتریوم، طی مدت بیش از دو ماه ۲۰۰ میلیون دلار کسب نمود. شرکت‌کنندگان، «توکن‌هایDAO» را که به آنها امکان رای دهی در خصوص سرمایه‌گذاری در قرارداد هوشمند (متناسب با تعداد DAO که در اختیار داشتند) می‌داد، خریداری کردند. وقوع یک هک متعاقب آن ثابت کرد که این پروژه بدون دقت کافی و با عواقب فاجعه‌بار راه‌اندازی شده است. صرف‌نظر از این مورد، آزمایش DAO نشان داد که Blockchain این پتانسیل را دارد که «الگوی جدیدی از تعاملات اقتصادی» را آغاز کند.

حاکمیت

با شفاف‌سازی و دسترسی عمومی به نتایج، فناوری پایگاه داده توزیع شده می تواند شفافیت کامل را در رای‌گیری یا هر نوع نظرسنجی ایجاد کند. قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم به خودکار کردن این روند کمک می‌کنند. اپلیکیشن Boardroom، امکان تصمیم‌گیری نهادی را در بلاکچین فراهم می‌کند. این بدان معناست که حکمیت شرکت‌ها هنگام مدیریت دارایی‌های دیجیتال، کاملاً شفاف و قابل تأیید می‌گردد.

حسابرسی زنجیره تأمین

مصرف‌کنندگان مشتاقند که بدانند ادعاهای اخلاقی شرکت‌ها درخصوص محصولاتشان واقعی است یا خیر. دفاتر کل توزیع شده روشی آسان جهت تأیید اصالت محصولات خریداری شده است. شفافیت همراه با مهر زمانی (Time Stamp) از یک تاریخ و مکان، از ویژگی‌های برجسته بلاکچین است.

 

Provenance مستقر در انگلستان، حسابرسی زنجیره تأمین را برای طیف وسیعی از کالاهای ارائه می دهد. یک پروژه آزمایشی Provenance، با استفاده از بلاکچین اتریوم اطمینان حاصل می‌کند که ماهی‌هایی که در رستوران‌های ژاپن فروخته می‌شوند توسط پرورش‌دهندگان آن در اندونزی به طور پایدار صید می‌شوند.

ذخیره‌سازی داده

غیر متمرکز کردن فضای ذخیره‌سازی اسناد در فضای اینترنت، مزایای زیادی را به همراه دارد. توزیع داده‌ها در سراسر شبکه از هک یا گم شدن آن‌ها محافظت می‌کند. سیستم توزیع همتا به همتا IPFS، درک نحوه عملکرد یک وب توزیع شده را آسان می‌کند. IPFS همانند روش بیت‌تورنت در انتقال داده‌ها، از وابستگی به سرور مرکزی (به عنوان مثال وب فعلی) رها می‌شود. یک اینترنت متشکل از وبسایت‌های کاملاً غیرمتمرکز، قابلیت سرعت بخشیدن به انتقال فایل‌ها و استریمینگ را به دنبال خواهد داشت. چنین بهبودی یک ارتقا ضروری برای سیستم‌های تولید محتوای تحت وب است.

پلتفرم‌های پیش‌بینی

پیش‌بینی‌های گروهی در خصوص احتمال وقوع یک پدیده از دقت بالاتری برخوردار هستند، پلتفرم‌های پیشبینی براساس نتایج رویداد، عمل می‌کنند. بلاکچین یک فناوری «خرد جمعی» است که بدون شک در سال‌های آینده کاربردهای دیگری هم خواهد داشت.

اپلیکیشن پیش‌بینی بازار Augur، پیشنهاداتی برای نتیجه رویدادهای آتی دنیای واقعی ارائه می‌دهد. شرکت‌کنندگان می‌توانند با پیشبینی درست خود، درآمد کسب کنند. هرچه سهام بیشتری برای پیش‌بینی صحیح خریداری شود، میزان پرداختی به آنها نیز بالاتر خواهد بود. با بودجه اندک (کمتر از یک دلار)، هر شخص می‌تواند بر اساس نتیجه پیشبینی شده یک بازار ایجاد کند و نیمی از کارمزدهای معاملاتی آن بازار را جمع‌آوری کند.

حمایت از مالکیت معنوی

همانطور که مشخص است، اطلاعات دیجیتال می‌توانند به لطف اینترنت به طور نامحدود و گسترده‌ای توزیع شوند. این امر باعث شده که کاربران وب در سراسر جهان محتوای رایگان داشته باشند. با این وجود مالکان حق انتشار خوش‌شانس نبوده و کنترل مالکیت معنوی آثار خود را از دست داده‌اند که این موجب مشکلات اقتصادی برای آنها می‌شود. قراردادهای هوشمند می‌توانند از قانون کپی رایت محافظت کرده و فروش آنلاین آثار را به صورت خودکار انجام دهند و خطر کپی و توزیع مجدد آنها را از بین ببرند.

Mycelia از بلاک چین جهت ایجاد یک سیستم توزیع موسیقی همتا به همتا استفاده می‌کند. این پلتفرم که توسط خواننده و آهنگساز بریتانیایی ایموجن هیپ (Imogen Heap) تاسیس شد، نوازندگان را قادر می‌سازد تا آثار خود را مستقیما به مخاطبان عرضه کنند، همچنین نمونه مجوزی را به تهیه کنندگان می‌دهند و حق ترانه‌ها را به ترانه‌سرایان و نوازندگان می‌سپارد. تمامی اینها توسط قراردادهای هوشمند انجام می‌شود. ظرفیت Blockchain برای پرداخت در مقادیر اندک ارز دیحیتال  نشانگر شانس بالای موفقیت این مورد استفاده از بلاکچین است.

اینترنت اشیا (IOT)

اینترنت اشیا چیست؟ مدیریت و کنترل شبکه توسط انواع خاصی از دستگاه‌های الکترونیکی، اینترنت اشیا نام دارد؛ به عنوان مثال، مانیتورینگ دمای هوا در یک مرکز ذخیره‌سازی. قراردادهای هوشمند، اتوماسیون مدیریت سیستم‌های از راه دور را ممکن می‌سازند. ترکیبی از نرم افزارها، حسگرها و شبکه، تبادل داده را بین اشیا و سایر اجزا تسهیل می‌کند و موجب بهبود کارایی سیستم و نظارت بر هزینه می‌شود.

 

بازیگران مطرحی همچون سامسونگ، IBM و AT&T در زمینه ارایه تکنولوژی و ارتباطات از راه دور اینترنت اشیا رقابت می‌کنند، با گسترش زیرساخت‌های موجود، اپلیکیشن‌های اینترنت اشیا بر اساس پیش‌بینی قطعات مکانیکی در تجزیه و تحلیل داده‌ها، در مقیاس گسترده‌ای ارائه خواهند شد.

زیرشبکه‌ها

فناوری‌های بلاکچین، خرید و فروش انرژی‌های تجدیدپذیر تولید شده توسط ریزشبکه‌ها را امکان‌پذیر می‌کند. هنگامی که صفحات خورشیدی انرژی اضافی تولید می‌کنند، قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم به طور خودکار آن را توزیع می‌کنند. با عملی شدن اینترنت اشیاء، انواع اپلیکیشن‌های کاربردی دیگری نیز ارائه خواهد شد.

شرکت Consensys یکی از برترین شرکت‌های جهان در زمینه توسعه طیف وسیعی از اپلیکیشن‌ها برای اتریوم می‌باشد. یکی از پروژه‌های دردست اجرای آنها Transactive Grid است که از قراردادهای هوشمند اتریوم جهت نظارت و توزیع مجدد ریزانرژی‌ها استفاده می‌کند، این شبکه «به اصطلاح هوشمند»، نمونه اولیه‌ای از قابلیت اینترنت اشیا است.

احراز هویت دیجیتال

در حال حاضر، یک نیاز آشکارا برای مدیریت احراز هویت در وب احساس می‌شود. تأیید هویت شما عامل اصلی تراکش‌های مالی است که به صورت آنلاین اتفاق می‌افتد. با این حال، راهکارهای موجود جهت رفع خطرات امنیتی ناشی از معاملات آنلاین در بهترین حالت ناقص هستند. دفاتر توزیع، با دیجیتالی کردن اسناد شخصی، روش‌های پیشرفته‌تری را برای اثبات هویت شما ارائه می‌دهند. داشتن یک هویت امن نیز برای تعاملات آنلاین مهم خواهد بود.

همانطور که ثابت شده، ایجاد استانداردهای هویت دیجیتال یک فرایند بسیار پیچیده است و در کنار چالش‌های فنی، یک راه‌حل جهانی هویت آنلاین، مستلزم همکاری بین نهادهای خصوصی و دولتی است. به این موارد، نیاز به پیمایش سیستم‌های حقوقی در کشورهای مختلف را اضافه کنید. در حال حاضر تجارت الکترونیکی در اینترنت به گواهی SSL متکی است؛ Netki استارت‌آپی است که در صدد دریافت استاندارد SSL برای بلاکچین خود می‌باشد. این شرکت اخیرا اعلام کرده که مبلغ ۳.۵ میلیون دلار را در فاز تخصیص سرمایه خود کسب نموده و انتظار دارد محصول خود را در اوایل سال ۲۰۱۷ میلادی راه‌اندازی کند.

AML و KYC

راهکارهای مبارزه با پولشویی (AML)  و شناسایی مشتریان (KYC)، پتانسیل بالایی جهت سازگاری با بلاکچین دارند. در حال حاضر، موسسات مالی برای مشتریان جدید خود یک فرایند چند مرحله‌ای انجام می‌دهند. هزینه‌های KYC می‌تواند از طریق تأیید مشتری بین‌سازمانی کاهش یابد و در عین حال اثربخشی نظارت و تجزیه و تحلیل را افزایش دهد.

استارت‌آپ Polycoin یک راهکار AML/KYC جهت تجزیه و تحلیل تراکنش‌ها دارد؛ Tradle در حال راه‌اندازی اپلیکیشن دیگری به نام Trust in Motion (TiM) است. TiM که به عنوان «اینستاگرام برای KYC» توصیف می‌شود، به مشتریان این امکان را می‌دهد تا از اسناد اصلی خود (گذرنامه ، قبوض و غیره) عکس فوری بگیرند. این داده‌ها پس از تأیید توسط بانک، به صورت رمزنگاری شده در بلاکچین ذخیره می‌شوند.

مدیریت داده‌ها

امروزه افراد در ازای داده‌های شخصی خود می‌توانند از پلتفرم‌های رسانه اجتماعی مانند فیسبوک به صورت رایگان استفاده کنند. در آینده کاربران توانایی مدیریت و فروش داده‌های آنلاین خود را دارند. از آنجا که بیت‌کوین را به راحتی می‌توان در مقادیر جزء توزیع کرد، به احتمال زیاد ارزی خواهد بود که برای این نوع معاملات استفاده می‌شود.

پروژه MIT موسوم به Enigma متوجه این موضوع که حفظ حریم خصوصی کاربران، پیش شرط اصلی ایجاد یک بازار اطلاعات شخصی می‌باشد شده است. Enigma به منظور تقسیم داده‌ها بین نودهای جداگانه و انجام محاسبات سنگین، از تکنیک‌های رمزنگاری استفاده می‌کند. تقسیم داده‌ها موجب افزایش مقیاس‌پذیری Enigma می‌شود (برخلاف بلاکچین‌هایی که داده‌ها در هر نود تکثیر می‌کنند).

 ثبت عنوان دارایی

بلاک چین‌ها به عنوان دفاتر توزیع عمومی، می‌توانند فرایند ثبت سوابق را کارآمدتر کنند. عنوان دارایی‌ها نمونه‌ای از این موارد هستند، زیرا آنها مستعد کلاهبرداری و همچنین صرف هزینه‌های زیاد هستند؛ تعدادی از کشورها در حال انجام پروژه‌های ثبت دارایی مبتنی بر بلاکچین هستند. هندوراس اولین کشوری بود که در سال ۲۰۱۵ میلادی چنین کاری را آغاز نمود.

بعد از آن ایالت جورجیا توافق‌نامه‌ای را جهت ایجاد سیستم بلاکچین برای ثبت عنوان دارایی‌ها با Bitfury Group تنظیم کرد؛ گزارش شده، هرناندو دو سوتو (Hernando de Soto)، اقتصاددان برجسته و مدافع حق مالکیت، در این پروژه مشاور خواهد بود. اخیرا سوئد اعلام کرده که در حال آزمایش یک برنامه بلاکچینی در این خصوص می‌باشد.

معاملات سهام

کارایی زیاد بلاک چین در تسویه سهام باعث می‌شود که از این تکنولوژی در بازار سهام استفاده شود. با انجام تراکنش‌های همتا به همتا، تأیید معاملات تقریبا فوری انجام می‌شود. این بدان معناست که واسطه‌ها (مانند موسسات تهاتری، بازرسان و متولیان)، از این روند حذف می‌شوند.

تعداد زیادی بازار بورس سهام و کالا از جمله  ASX (بورس اوراق بهادار استرالیا)، Deutsche Börse (بورس اوراق بهادار فرانکفورت) و JPX (گروه صرافی‌های ژاپن) در حال ارائه نمونه اولیه بستر بلاکچینی خود جهت ارایه خدماتشان هستند. درصدر آنها نام Nasdaq’s Linq، پلتفرم معاملاتی بازارهای خصوصی به چشم می‌خورد. Linq با همکاری شرکت بلاکچینی Chain، اولین معاملات سهام خود را در سال ۲۰۱۵ میلادی به انجام رساند. اخیرا Nasdaq از توسعه پروژه آزمایشی بلاک چین خود برای رأی دادن نیابتی در بازار سهام استونی خبر داده است.

 

سوالات متداول

بیت کوین با بلاک چین چه تفاوتی دارد؟

بیت کوین یک ارز دیجیتال است اما بلاک چین یک دیتابیس غیرمتمرکز و امن و توزیع شده، حاوی داده های تراکنش‌های کاربران است. دفتر کل کل بیت کوین نیز با استفاده از این فناوری اجرا می شود.

تفاوت بین Blockchain عمومی و خصوصی چیست؟

بلاکچین عمومی دارای پروتکل‌هایی متن باز بوده که هر شخصی را قادر میسازد تا به شبکه بپیوندد و از اجماع کلی آن مراقبت کند؛ در این بلاکچین تقریبا برای همه قابل دسترس است اما در Blockchain خصوصی شرایط به این صورت است که اعضا برای ورود به سیستم باید مجوز کسب کنند و تنها چند نود منتخب مجاز به تصمیم گیری هستند.

بیشترین کاربرد بلاک چین در چه زمینه است؟

در حال حاضر امور مالی بیشتر تاثیر را از Blockchain دریافت میکنند.

بزرگترین مشکل و محدودیت شبکه Blockchain چیست؟

کمبود انرژی برای تامین قدرت محاسباتی مورد نیاز شبکه بلاک چین و احتمال حمله ۵۱ درصدی دو مشکل اساسی فناوری Blockchain هستند.

 

منبع : arztoday.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا